Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ανακύκλωση συσκευών



WWW.KITSAS-SCRAP.GR
Με το να «ξεφορτωθούμε» τις παλιές ηλεκτρικές μας συσκευές κατεβάζοντάς τες στο πεζοδρόμιο ή ρίχνοντάς τες στον κάδο απορριμμάτων όχι μόνο αυξάνουμε σημαντικά τον όγκο των αποβλήτων που καταλήγει στις χωματερές, αλλά «βοηθάμε» και στη μόλυνση του υπεδάφους και την έκλυση τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα.
Ο λόγος είναι τα ίδια τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα οποία μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αν δεν τα διαχειριστούμε σωστά μετά το πέρας του κύκλου ζωής τους. Αν όμως τα επεξεργαστούμε κατάλληλα, μπορούμε να τον παρατείνουμε, παίρνοντας καινούργια προϊόντα, που μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ελάχιστα θυμίζουν την προηγούμενη χρήση των πρώτων υλών από τις οποίες προήλθαν.
8 μονάδες επεξεργασίας
Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα  μονάδες επεξεργασίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Μέσα σε ένα μήνα το Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης μπορεί να διαχειριστεί έως και 250 τόνους τηλεοράσεων. Παραλαμβάνει όμως όλων των λογιών τις συσκευές, τις συγκεντρώνει ανά είδος, τις ζυγίζει και τις αποσυναρμολογεί στα κατασκευαστικά τους μέρη είτε μηχανικά είτε χειρωνακτικά, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής. «Για τις τηλεοράσεις όπως και τις οθόνες υπολογιστών CRT (πρόκειται για τις παλιές και ογκώδεις, με τον καθοδικό σωλήνα) ακολουθείται η ίδια διαδικασία, κατά την οποία όλα τα κομμάτια διαχωρίζονται μεταξύ τους με το χέρι», εξηγεί ο υπεύθυνος βάρδιας καθώς τον ακολουθούμε στις εγκαταστάσεις αποσυναρμολόγησης. Οι ρυθμοί είναι πυρετώδεις και ο θόρυβος, κάποιες φορές, εκκωφαντικός, λόγω των σιδερικών και των άλλων υλικών που στοιβάζονται με ορμή το ένα πάνω στο άλλο. Κάθε εργάτης, φορώντας για λόγους ασφαλείας μάσκα και γάντια, έχει το πόστο του και αναλαμβάνει συγκεκριμένα τμήματα της συσκευής. Χρειάζονται μόλις μερικά λεπτά, ώστε η παλιά τηλεόραση να γίνει… κομματάκια, που με την κατάλληλη επεξεργασία είτε θα ανακυκλωθούν είτε θα επαναχρησιμοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου